Over Bakkerij Allemeersch: geschiedenis in een familiebedrijf

Een eigen bakkerij?

Het was zelfs niet in ons moeder haar gedachte of zelfs maar een optie om een eigen bakkerij op te starten maar dan kom je de man van je leven tegen en gaat je leven een totaal andere kant op.

Ons moeder heeft na haar schooltijd in de Meli gewerkt te Adinkerke, alsook in de post waar ze geleerd heeft met cijfers en administratie om te gaan.

Brugge Ter Groene Poorte

In tegenstelling tot ons vader die bewust zijn bakkersdiploma gehaald heeft in Brugge Ter Groene Poorte.  Ambitieus als hij was trok hij, zoals veel West-Vlamingen die tijd, naar Brussel om zijn kans te wagen bij gerenommeerde bakkers als Robert BAELDE.

Bakkerij Allemeersch, opgericht in 1961 te Ukkel

Papa was leergierig en had snel door dat hij dit ook zelf kon en samen met ons moeder, die gewoon was om in de administratie diensten te werken, werd Bakkerij Allemeersch opgericht 1961 te Ukkel. Toen was er nog geen sprake van technische fiches en ingewikkelde procedures maar simpel weg creatieve eigen producten maken die soms tijdens de nacht werden bedacht.  Zo verraste ons papa ons s’morgens regelmatig met iets nieuw.

Het was/is een harde stiel, sociaal zeer moeilijk te combineren met familie(feesten) maar je maakte mensen gelukkig met goed brood, een pateeke, een verjaardagstaart etc. ……

Wij herinneren ons nog de tijden dat ons vader met zijn personeel aan het werk was terwijl de kinderen en enkele van de familie nieuwjaar aan het vieren waren. Om 23:55 gingen we dan samen in de atelier met het personeel een glas drinken. En ja 00:10 waren ze terug aan het werk en gingen wij verder feesten.

Ons vader was een warme bakker met het resultaat zes kinderen.  Danny, Etienne, Nadine, Eddy, Rudy en Thierry.

Van kinds aan

Drie kinderen zijn er van kinds aan dicht bij betrokken geweest. Ze hadden al snel besloten om de zaak verder te zetten. Nadine startte in de winkel, Eddy en Thierry in de atelier. Ze hebben alles van ons vader en moeder geleerd en een diploma gehaald in de school CERA. Eddy koos voor de patisserie en Thierry voor de bakkerij.

De andere drie kinderen hielpen mee. Het rondbrengen van de leveringen of tijdens de nacht in de productie. We zagen ook regelmatig familie meehelpen als het nodig was. En als ze van West-Vlaanderen kwamen dan was de ambiance niet te meten.

Vijf van de zes

Ons vakantiewerk stond ieder jaar op ons te wachten. Danny, de oudste, is in een garage gaan werken om van zijn hobby zijn werk te maken. Etienne, de tweede in rij, heeft een diploma Elektricien behaald en is ook buitenhuis gaan werken. Rudy de vijfde in rij zocht het in de IT en heeft enkele jaren in het buitenland gewerkt. Maar het lot heeft ervoor gezorgd dat de familie herenigd werd.

Vandaag werken vijf van de zes kinderen in de zaak, de oudste Danny is allergisch voor bloem en is in de autowereld verder zijn carrière gaan uitbouwen.

Het komt er steeds op neer de bezoekers te verwennen en ze een goed gevoel te geven als ze buiten komen.

Samenwerken met familie

We krijgen weleens de vraag dat het moeilijk moet zijn om met familie te werken. We gaan dat niet ontkennen maar het heeft ook zijn sterke kant. Gezien we elk op een andere afdeling werken zijn we afhankelijk van elkaar en moeten dus wel samen werken.

De grootste meerwarde

Naast de winkel in Etterbeek (Jourdanplein) startte onze ouders met distributie. Het uitleveren van producten naar andere bakkers. Doorheen de jaren hadden wij zelfs vijf eigen winkels in Brussel. Toen hebben we ook geleerd dat goed personeel niet zomaar te vinden is. Resultaat, sluiting van de ene winkel, na de andere. Vandaag hebben we nog twee winkels die het zeer goed doen.

We beschouwen ons personeel als de grootste meerwaarde van de organisatie en hopen dat ze verder aan het verhaal meebouwen.

Mensen gelukkig maken

De tijden zijn sterk veranderd. Strenge normen aangaande voedselveiligheid, personeelsbeleid, productontwikkeling en distributie. Allemaal zaken waarbij ons vader waarschijnlijk zijn hoofd zou schudden en oprecht zeggen “ik wil gewoon dat de mensen gelukkig worden door onze producten”.

Maar we moeten mee en als kinderen hebben wij dan ook in 2015 besloten om een grote investering te laten doorgaan.  Een nieuwbouw in Kampenhout. Ja we zijn tijdens de bouw op slag 10 jaar ouder geworden maar we gaan ervoor want we houden van dit beroep en zijn nog altijd overtuigd dat met de waardes die onze ouders ons hebben meegegeven er nog steeds mensen zijn die we gelukkig kunnen maken.

Een bakkerij is niet meer zoals vroeger en soms maakt brood zelfs maar een onderdeel uit van de organisatie naast de workshops, bedrijfsbezoeken en vergaderzalen die kunnen gehuurd worden.

Het komt er steeds op neer de bezoekers te verwennen en ze een goed gevoel te geven als ze buiten komen.